maanantai 16. joulukuuta 2013

Jouluinen rommirusina-suklaakakku

Tämän kakun suunnittelin meneväksi joulumyyjäisiin hyväntekeväisyystarkoitukseen Kapuaja Aijan varainkeruuseen kehitysmaiden naisten ja tyttöjen hyväksi. Kävikin sitten niin, että kuume iski tähän kakkutaiteilijaan ja kakku ei valmistunut myyjäisiin mennessä ja taiteilukin jäi sitten vähemmälle. Sain sen tehtyä kuitenkin sitten viemisiksi perheeni pikkujouluihin. Jospa joskus keväällä sitten saisi uuden mahdollisuuden tukea KAPUA-hankettakin. :)

No mutta itse kakun tekoon. Päätin tehdä suklaakakkupohjan ja etsiskelin netistä, kirjoista ja blogeista jotain erilaista kakkupohjan ohjetta. Päädyin soveltamaan Kakkumonsterin blogista löytämääni ohjetta seuraavin mitoin:

300g voita
300g sokeria
4 isoa munaa
195g vehnäjauhoja
75g tummaa kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta.

Tässä ohjeessa siis voi ja sokeri vaahdotettiin, sitten lisättiin munat yksitellen vatkaten. Loput kuivat ainekset sekoitettiin keskenään ja myös vatkattiin joukkoon. Paistoin taikinan kahdessa vuoassa, 20cm:n ja 15cm:n vuoassa. Tämä siksi, että halusin tehdä pienen koemaisteluversion kotiinkin siitä pienemmästä pohjasta. Vähän vajaa tunti riitti paistamista ja pienempi paistui aavistuksen liian tummaksi.

No loppujen lopuksihan kävi niin, että pienempi pohja meni pakasteeseen odottamaan käyttöä johonkin muuhun ja 20cm:n pohjasta tein kakun pikkujouluihimme. Täytteeksi tein rommirusinavaahdon rommirusinarahkasta ja Flora Vispistä. Yksi purkki Vispiä vaahdotettiin ja joukkoon lisäsin maistelun perusteella 1,5prk Valion rommirusinarahkaa. Annos oli ihan liian reilu tähän 20cm:n kakkuun, eli varmaan olisi riittänyt 1prk rahkaa ja puoli purkkia Flora Vispiä.

Kakun kostutin omenamehulla, johon jälleen maun mukaisesti lisäsin pari lorausta tummaa rommia. Täytteeksi meni edellämainittua rommirusinavaahtoa sekä rouhittua tummaa suklaata yhteensä n. 100g kahteen kakkuväliin.


Kakun täytin edellisenä iltana, jotta sai maustua ja kostua yön yli. Seuraavana päivänä sitten kuorrutin vaahdotetulla Flora Vispillä. Tosin koristepursotusten kermavaahtoon lisäsin vielä jäljelle jääneen puoli purkkia rommirusinarahkaa. Se oli siinä mielessä kiva idea, että tuli makua, mutta pursotusjälkeä se heikensi, koska rusinat tukkeuttivat pursotinta. Tasaisen kermapinnan teen kakkuihin siten, että pursotan pyöreäaukkoisella tyllalla pystysuorin vedoin kakun ympäriinsä ja sitten raapalla tasoitan sen sileäksi pinnaksi kakkua samalla pyörittäen. Siihen erinomainen apu on joskus Lidlistä hankittu pyörivä kakkulautanen. :)


Koristeita kun en sairastelun vuoksi ehtinyt enkä jaksanut taiteilla, tuli koristukseksi suklaarouhetta ja kultaisia koristerakeita. Maultaan tämä kakku oli vahva ja mukavan rommirusinainen! Varmaankin lähinnä aikuiseen makuun sopiva, epäilisin. :)

Mukavaa joulun odotusta, enää 8 yötä jouluun!

-Ammie-

1 kommentti: