perjantai 7. helmikuuta 2014

Kuppikakkujen muunneltava resepti

Tämä kakkutaiteilija on tehnyt oivalluksen itsestään leipojana: olen löytänyt rohkeuden ajatella laatikon ulkopuolelta ja muokata reseptejä omanlaisekseni sen sijaan, että aina tekisin valmiin reseptin mukaan! :) Ehkä tämä bloggaaminenkin on rohkaissut siihen suuntaan, ja voin todeta, että se on kivaa ja helppoa. Totaalisesti en päästäni reseptejä keksi, mutta kun hakee suuntaa valmiista resepteistä eli sellaisen peruspohjan, niin sitä voi sitten omien ideoiden ja makumieltymysten mukaan tuunata!

Tällä kertaa jaan teille kuppikakkutaikinaohjeeni (tai muffiniohje - minä kun en tajua, onko niillä termeillä jotain eroa käytännössä(?), mutta meillä nykyään puhutaan kuppikakuista, koska se sana taipuu paremmin 2-vuotiaan pikkuemännän sanavarastoon ;) ), jota olen vuosien mittaan muokkaillut ja erityisesti nyt alkuvuoden aikana intoutunut siitä tekemään parikin versiota.

Alkuperäinen reseptin pohjani löytyy niinkin omaperäisestä paikasta, kuin Pirkan amerikan muffinivuokien pakkauksesta (jotka muuten on erinomaisia vuokia: mukavan kokoisia ja eivät takuulla levahda muodottomiksi)! :D En tosin ole koskaan tehnyt sen reseptin mukaisia, vaan alusta alkaen makumaailmaa muokannut. Se ensimmäinen ja pitkäkestoisin muokkaukseni on ollut minttusuklaamuffinit, joissa olen makuaineeksi laittanut Marianne Crush -rouhetta. Nyt kuitenkin esittelyyn se taikinan pohja ja viimeaikaisimmat tuunaukset, banaani-suklaa-kuppikakut ja vadelma-valkosuklaa-kuppikakut.

200g voita tai leivontamargariinia
2,5 dl sokeria
3 munaa
0,5 dl maitoa
3,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Banaani-suklaa-versiossa lisäsin makuaineeksi 3rkl kaakaojauhetta, sekä n.100g rouhittua tummaa suklaata ja pari banaania survoksena. Vadelma-valkosuklaa-versiossa taas lisäsin jauhojen määrän 4dl:aan, vaihdoin nesteeksi maidon tilalle vaniljajogurtin ja makuaineiksi meni n. 100g rouhittua valkosuklaata ja olisikohan ollut 150g pakastevadelmia.

Reseptin kanssa edetään siten, että ensin voi ja sokeri vaahdotetaan sähkövatkaimella vatkaten ja munat lisätään yksitellen joukkoon edelleen vatkaten. [Munat yleensä muuten rikon valmiiksi juomalasiin, niin siinä heti näkee, ettei joukkoon eksy kuoren palasia ja haistaa, mikäli niissä sattuisi olemaan jotain mätää. Lisäksi ne on helppo sieltä sitten aina noin yksi kerrallaan kaataa taikinan joukkoon.] Seuraavaksi taikinaan lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet ja neste vuorotellen, edelleen vatkaten. Lopuksi sitten joukkoon makuaineet ja mikäli niissä on pehmeitä marjoja, ei kannata enää käyttää vatkainta, sillä marjat survoutuu ja värjää koko taikinan. Kokonaiset marjat on kivempia, joten jollain välineellä kevyesti sekoitellen ne joukkoon. Sitten vain taikinan annostelu kuppikakkuvuokiin tai pellille ja uuniin 200'C:een noin 25 minuutiksi. 


Banaani-suklaa-kuppikakut
Vadelma-valkosuklaa-kuppikakut tammikuisessa tunnelmavalaistuksessa

Kokeilkaahan! Banaani-suklaa-kuppikakuista tuli täyteläisiä ja jämäköitä, vadelma-valkosuklaa-kuppikakuista taas ihanan pehmeitä, ilmavia ja mehukkaita!

1 kommentti:

  1. Heippa! Lisäsin sinut haasteeseen, en tiedä meneekö niinkun pitäisi, ja että osasinko laittaa oikein! :)

    VastaaPoista