perjantai 7. helmikuuta 2014

Runebergin kakku Kakkutaiteilijan tapaan


Keskiviikkona liputettiin Runebergin päivää. Useana vuonna on tullut leivottua joskus Valion sivuilta tulostamallani ohjeella Runebergin torttuja, mutta nyt teki mieleni kokeilla kakkumuodossa olevaa kyseistä herkkua. Niinpä googlailin sanoilla Runebergin kakku ja ohjeita tuli aika monta; oli Pirkan, oli Yhteishyvän, oli Myllyn Parhaan ohjetta. Kaikkia lueskelin läpi ja jokainen hieman poikkesi toisistaan ja omasta mielestäni jokaisessa oli jotain hyvää, mutta mitään en kelpuuttanut sellaisenaan. Mantelirouhe minun mielestäni kuuluu ehdottomasti runebergeihin, mutta se löytyi vain siitä vanhasta Valion ohjeesta. Myös kardemumman koen runebergeihin sopivaksi mauksi, mutta sekään ei ollut kuin joissain ohjeissa mukana. Yhteishyvän ohjeesta poimin hyväksi ideaksi kokemani omenamehun nesteeksi taikinaan. Näin siis yhdistelin näistä neljästä reseptistä oman versioni. Tässäpä muotoilemani resepti:

200g voita
1,5dl sokeria
0,5dl fariinisokeria
2 munaa
3dl vehnäjauhoja
1,5dl murskattuja joulupipareita
0,5dl mantelirouhetta
0,5dl korppujauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl kardemummaa
1,5dl omenamehua

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää munat joukkoon yksitellen, vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen omenamehun kanssa taikinaan. Voitele ja korppujauhota n. 20cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja paista kakkua 175'C uunissa n. 50 minuuttia.

Kaikissa ohjeissa, joita luin, oli sitten kostutetun kakun päälle levitetty vadelmahilloa ja koristeltu sokerikuorrutteella. Tässä kohtaa päätin tehdä hieman toisella tavoin ja halkaisin vähän jäähtyneen kakkupohjan ja kostutin molemmat puoliskat omenamehulla, jota olin terästänyt pienellä tilkalla punssia. Väliin levitin vadelmahilloa ja tomusokerilla ja vaniljasokerilla makeutettua Flora Kuohu-vaahtoa. Päälle muotoilin vadelmahillosta R-kirjaimen juhlasankarin mukaan ja kehystin sen sekä kakun reunat ympäriinsä Kuohu-pursotuksilla.

Kakusta tuli erittäin onnistunut ja herkuttelimme sitä koko perheellä iltapalaksi kylmän maidon kera, tosin päivän verran myöhässä vaan. ;) Mutta on se sen verran herkkua, että kannattaa kokeilla mihin aikaan vuodesta vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti