perjantai 6. kesäkuuta 2014

Sampon ristiäiskakku ja Aarnin koriste

Viime viikonloppuna juhlittiin siskoni pojan ristiäisiä, jonne sain taas kakun taiteilla. Toiveena kakkuun oli valko-sininen värimaailma ja koristeeksi tossut tai tennarit ja nimilaatta. Makumaailmaakin lähdettiin hakemaan väriteeman mukaisesti ja makupariksi valikoitui mustikat ja sitruuna.

Tennareihin sitten lopulta koristeissa päädyttiin ja ohjeet ja kaavat löysin niihin Kakkuateljee Pionilaakson sivuilta. Tennarit tein ihan täysin sokerimassasta ja nauhoina oli valkoista satiininauhaa (jota muuten sain pyhäpäivänä näitä tehdessäni tuttavilta metsästää unohdettuani hankkia sitä etukäteen - kiitokset vielä Matildalle). Kaavat oli hyvät ja selkeät, mutta kokoaminen oli kuitenkin aika haastavaa. "Liimana" käytin vesi-tomusokeriseosta. Ensimmäinen tennari jäi muodoltaan vähän lässähtäneeksi, mutta kokonaisuudessaan onnistuivat kuitenkin ensimmäisiksi tennareikseni ihan hyvin.



Kakussa pohjana oli ihan tavallinen vaalea 7 munan kakkupohja. Kakun täytti ohjeitteni mukaan äitini, sillä itselläni oli aikatauluongelmia edellisen päivän toisien juhlien vuoksi. Kostukkeena käytettiin Spritea. Tässäpä kehittelemäni mustikka-sitruunatäytteen ohje:

Sitruuna-mustikkatäyte kahteen kakkuväliin

2prk laktoositon vispikerma
2prk sitruunarahkaa
1rkl sokeria
2pss mustikoita

Vatkaa sokerilla maustettu kerma hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunarahkat. Sekoita seoksen joukkoon varovasti jäiset mustikat. Pyri säilyttämään mustikat kokonaisina täytteen seassa. Jaa täyte tasan kahteen kakkuväliin.

Ristiäispäivän aamuna pääsin sitten kuitenkin itse kuorruttamaan ja koristelemaan kakun. Laktoositon vispikerma se taas aiheutti suuria ärsytyksen tunteita, koska siitä vain useimmiten tulee rumaa, voiksi vatkautuneen näköistä. Liekö kyse reagoinnista vaniljakreemijauheen kanssa, jota käytin jämäköittämään vaahtoa. Vatkasin kaksi purkkia (4dl) värjäämätöntä kermaa ja yhden purkin (2dl) siniseksi värjättyä kermaa vaahdoksi ja päätin yhdistää ne samaan pursottimeen ja kokeilla reunoille ensi kertaa ruusupursotuksia. Ihan kivasti onnistuivat ja mielestäni kakun ulkoasusta tuli ihanan herkkä ja hempeä. Kakun pinnalla oli taas valkoinen kaulinta- eli karkkimassa ja sen alla ohut kerros kermavaahtoa kakkupohjan pinnan päällä.



Suloinen siskonpoika sai näköisensä nimen ja kakku tuntui maistuvan muiden herkkujen ohessa. Kommenttia tuli täytteestä, että ihanan raikas. :)

Loppuun vielä kuva saman viikon toisesta projektista, pelkästään koristetaiteilusta toisen pienen pojan, Aarnin, ristiäiskakkuun. Tässä toiveena oli tummatukkainen vauva, jolla vaippa, jotain sinistä väriä ja viereen kukkia tai jokin lelu. Päädyin tekemään alustaksi sinisen sydämen, jonka muotoilin uudella koristeluleikkurillani/-hyrrällä vapaalla kädellä. Lelua lähdin muotoilemaan ajatuksenani pupu, mutta nalle siitä lopen tuli. :D Kohtullisen haasteellista oli tuollaista pientä nallukkaa muotoilla pehmeästä sokerimassasta. Loppusilauksena vielä helmikoristeita sydämen reunoille, joista tuli hieman juhlavuutta lisää.


Ensi viikolla sitten taas ohjelmassa kakkuja rippijuhliin, saas nähdä minkälaisia niistä tulee. Hauskinta tässä kakkutaiteilussa onkin juuri se, että joka kerta aina vähän itsekin yllättyy, että minkälainen kakku tai koriste sitä tulikaan taiteiltua. :)

Helteisin terveisin,
Ammie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti