torstai 24. lokakuuta 2013

Kakkuja rippijuhliin

Parina viime kesänä olen saanut tehdä sukulaisnuorten rippijuhliin täytekakut. Molemmille on toivottu kaksi isoa kakkua, ristikoriste ja väritoive on myös ilmaistu. Kakkujen tekemisessä on myös tehty yhteistyötä eli en ole itse alusta loppuun asti tehnyt itse näitä kakkuja, vaan perhe on itse tehnyt gluteenittomat levykakkupohjat valmiiksi jo ennakkoon. Tänä vuonna he tekivät myös kakkujen täyttämisen valmiiksi eli minä vain saavuin paikalle valmiiksi tekemieni koristeiden ja koristeluvälineideni kanssa ja loihdin konfirmaation aikana kakut juhlakuntoon. :)

Viime vuoden kesällä Sagan kakun kanssa kohtasin ikävän ilmiön siitä, että kerma käyttäytyy joskus lämpimillä, kosteilla ilmoilla epätoivotulla tavalla. Se on nähtävissä näistä kuvistakin, että kerma on jotenkin rakeisen näköistä. Se näyttää vähän samalta kuin ns. voiksi vatkattu kerma, mutta siitä ei ollut tässä kyse. Täytteenä Sagan kakussa oli kuningatarhillo ja vaniljarahkavaahto. Hillon laadusta tein tämän kakun kohdalla huomion, että kannattaa panostaa laadukkaaseen hilloon, sillä ns. laiha hillo reilustikaan käytettynä ei ole kovinkaan maukasta. Itse pyrin tekemään mahdollisuuksien mukaan hillon itse, jolloin tulee takuuvarmasti makurikasta, mutta kyllä laadukkaista kaupan hilloistakin hyvin makua löytyy.Tämän vuoden kesällä oli sitten Samulin rippijuhlien vuoro. Kakun teossani kehitystä koen tässä välissä tapahtuneen esim. siltä osin, että päätin käyttää kakun pinnassa vaahtokarkin makuista kaulintamassaa, jonka päällä koristeet säilyvät paremmin ja pinta on kauniin sileä. Koristeissa käytin samaa ristimuottia, jonka viime vuonna Sagan kakkua varten hankin. Siinä on kolme erilaista ristiä samassa muotissa. Ristit molemmilla kerroilla olen värjännyt nestemäisellä kultavärillä. 


Samulin pääkakkuun värkkäsin myös ihan extempore raamatun, kun massaa sattui olemaan sopivasti ylimääräistä ruusujen teon jälkeen. Ruusut muuten muotoilen aina ihan vain ja ainoastaan käsin, sillä en ole vielä oppinut käyttämään mitään muotteja ja välineitä apunani. Ostin sellaiset hienot ruusumuotitkin ja kokeilin niillä tekoa, mutta koin niiden avulla tekemisen homman vain hankalaksi, joten siirryin takaisin käsiini. Mutta kehittymisen paikkaa olisi siinä, että tällä nykyisellä tekniikallani en saa aikaan kovin suuria ruusuja. Tässäpä vielä kuva molemmista Samulin kakuista yhdessä.

Ja loppuun reseptiä käyttämästäni vanilja-rahkavaahdosta (jonka olen joskus jostain netistä poiminut, mutta enää en ole kärryillä, mistä sen olen aikoinaan löytänyt), jonka muuten voi tehdä täysin laktoosittomana:

2dl vispikermaa
1 prk Valion vaniljarahkaa
1/4 dl vaniljakreemijauhetta

Kerma vatkataan vaahdoksi ja vaahdottamisen alkuvaiheessa vaniljakreemijauhe ripotellaan hiljalleen joukkoon. Lopuksi kreemillä vahvistettu kermavaahto ja vaniljarahka sekoitetaan keskenään. Seos riittää yhteen ison kakun kakkuväliin ja on rakenteeltaan jämäkkää ja maultaan sopivan neutraalia ja raikasta hillon tai marjojen kaveriksi.

-Ammie-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti