perjantai 17. kesäkuuta 2016

Ristiäiskakku pienelle pojalle

Kakkutaiteilija pääsi tekemään pienen pojan ristiäiskakun. Kakun tilaajalla oli itsellään antaa lakkoja käytettäväksi kakun täytteeksi, niin siitä lähdettiin liikkeelle. Lakkojen kirpeyttä päätettiin vähän tasapainottaa makealla kinuskitäytteellä.

Kinuskitäyte (Kinuskikissan ohjetta mukaillen)

1,5dl laktoositonta kuohukermaa
1dl fariinisokeria
2dl laktoositonta vispikermaa

Ensin kuohukerma ja fariinisokeri kiehautettiin kattilassa, ihan vain että ehti hieman pulpahtaa. Ei siis keittämistä. Sitten pois levyltä ja annoin jäähtyä tovin, ennen kuin siirsin jääkaappiin. Ja tämän siis tein edellisiltana. Kakun täyttämisen päivänä sitten vatkasin ensin vispikerman vaahdoksi ja sitten samoilla vispilöillä ilman pesua siirryin suoraan vatkaamaan tuon kylmän kinuskikerman vaahdoksi. Sitten vain vispikermavaahto kinuskivaahdon joukkoon ja ne sekaisin. Meinasi muuten mennä äkkiä voiksi, joten sekoittaminen kannattaa tehdä muuten kuin sähkövatkaimella, esimerkiksi lusikalla ilmavasti nostellen. Kinuskikissan ohjeessa lisätään myös vaniljakreemijauhetta, mutta itse en katsonut tarpeelliseksi, sillä vaahto oli jämäkkää ihan sellaisenaan.

Lakkatäyte

200 + 100 g lakkoja
100 g lakkahilloa
250 g laktoositonta vaniljarahkaa
2 dl laktoositonta vispikermaa
n. ½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
3 rkl omenamehua

Tämän täytteen reseptin pohjana toimi Ruokailmiö-blogista löytämäni resepti, mutta se sitten kuitenkin muokkautui minulla vähän omanlaisekseni. Aloitin soseuttamalla lakat ja lakkahillon sauvasekoittimella ja sen jälkeen paseerasin ne siivilän läpi, jolloin sai siemenettömän, kauniin keltaisen lakkasoseen. Sitten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sen jälkeen vain vispikerman vaahdotus ja sinne joukkoon vaniljarahka sekä tuo lakkasose. Tässä vaiheessa maistelin täytettä ja lisäilin siihen sokeria maun mukaan. Jatkoin maistelua ja sen tuntui jotenkin turhan pliisulta ja lakan maku latistui, kuten usein marjojen maulle käy, kun ne sekoittaa maitopohjaiseen täytteeseen. Lisäksi täyte tuntui liian sileältä. Niinpä lisäsin hieman jäistä lakkarouhetta sekaan ja näin sain täytteeseen tekstuuria ja lakan selkeää makua. Sitten omenamehun nopea lämmitys mukissa mikrossa kuumaksi ja kuivaksi puristetut liivatelehdet sinne sekaan ja seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen sekaan. Tuli kyllä tosi herkullinen täyte!Kakkupohjan kostutin omenamehulla ja ensin laitoin lakkatäytteen ja sitten kinuskitäytteen (mutta olisi kannattanut laittaa toisin päin, kun täyttämisvaiheessa kinuskitäyte oli jämäkämpää kuin lakkatäyte). Täytin kakun irtopohjavuoan reunojen sisään, leivinpaperisuikaleet ympärillä, niin ei tarvinnut huolehtia mahdollista täytteen valumista pois.

Koristeluiksi päätimme tilaajan kanssa tehdä viirin, jossa vauvan nimi lukee ja sitten pyysin kuvia vauvan tärkeistä leluista ja niistä yhtä mukaillen tein nallekoristeen. Koristeluun toivottiin sinisävyjä. Pursotukset tehty laktoosittomalla vispikermalla, jonka seassa vaniljakreemijauhetta. Kakun pinnassa sokerimassaa koristeiden alla.
Onnea Oliverille kauniista nimestä! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti